Treinenboek van Boris

Nu mag het!

Vorig jaar bezochten we Boris Tellegen in zijn atelier en vertelde hij al wel tien jaar bezig te zijn met een project dat bijna klaar is. Over hoe hij oude roestige treinstellen beschildert. Het project is dan nog geheim, maar nu mag iedereen het weten. Het boek is klaar en gepresenteerd. Hier laten wij jullie het stukje interview lezen dat wij geheimhielden. Tot nu!

 

Treinen  

Niet alleen muren zijn belangrijk om graffiti te spuiten, treinen zijn misschien wel beter en mooier. Vooral die oude roestige wagons die ooit gebruikt werden voor het kolentransport.

‘Hier stonden ze verderop, van die heel grote, vlak bij een gesloopte kolencentrale. De afgelopen tien jaar heb ik er nogal wat beschilderd. Dan ging ik er in het weekend heen. Ik schilderde zwarte lijnen en werkte met witte binnen-latex, dat na een paar maanden buiten al vervaagt. Door dit project ging ik nog meer tekenen. Steeds nieuwe dingen verzinnen voor op die wagons, bijvoorbeeld alleen maar patroontjes tekenen of stukken arceren. Lekker om te doen, al die variaties, al ging het me vooral om de schetsjes die ik later zou kunnen uitvoeren. Wat ik klein tekende moest wel op die grote wagons passen. Als je alle ontwerpen na elkaar bekijkt, zie je een soort versnelde evolutie van mijn werk. Eerst vooral letters of robots, illustratiedingetjes en later meer patronen. Toen ik hiermee begon dacht ik nog: ik doe er 30, maar het zijn er ondertussen heel, heel veel geworden, wel 750.

Ik hou van werken binnen kaders. Het zwart-wit is hier duidelijk een kader. Kleur zou afleiden. En het formaat van de trein is ook een kader, je moet binnen de vorm en afmeting blijven. Met de tekeningen en foto’s van de treinen ben ik nu een boek aan het maken.’

In het atelier hangt nog een vogelhokje dat eerder bij het spoor van de oude kolencentrale was opgehangen.

‘In het gaatje voor de vogels paste een cameraatje, en met een simkaart kon je op je telefoon zien of er treinwagons stonden en of we daar dan naartoe zouden kunnen gaan.’

 

Woordenboek

Evolutie is het proces van veranderen. Hier gaat het om de veranderingen die plaats vinden in de stijl van de kunstenaar.

 

 

Tip

Print dit bericht en bewaar het in het KKW-Ideeënboek 2024 of in het pakketje met het kunstwerkje dat je van Boris Tellegen gekocht hebt.