Met deze dansen is de Kinderkunstweek op 11 maart in Zierikzee spetterend geopend.

Drie voorbeelden voor het maken van een dans- en beweegchoreografie, geïnspireerd op het thema Binnenstebuiten en het werk van John Körmeling.

Met deze dansen is de Kinderkunstweek op 11 maart in Zierikzee spetterend geopend.

1. De achtbaan

Om te beginnen: maak een baan door de ruimte waar je gaat dansen. Hierover kunnen jullie lopen, rennen, huppelen en nog veel meer. Zie dit als een warming up.

Zorg dat je op deze baan steeds op een gelijke afstand van elkaar blijft. Hebben jullie dit aardig onder de knie, maak de baan dan moeilijker, zodat er kruisingen gemaakt kunnen worden. Te beginnen met een liggende acht. Let op: in het midden moet je kruisen en geef je elkaar voorrang. Dat is in de danswereld links! De beweging blijft hetzelfde, met een gelijke afstand tussen alle dansers, en als moeilijkheid de kruising.

Deze achtbaan kun je steeds verder uitbouwen met moeilijkere figuren, en met meer variatie in de bewegingen.

Kijk hier naar het voorbeeld op film.

KKW Binnenstebuiten achtbaan from Kinderkunstweek on Vimeo.

 

2. Binnenstebuiten, bewegende cirkels

Deze choreografie is voor een groep van achttien.  Drie dansers staan in het midden (nummers 1). Daaromheen staan drie groepjes van twee (nummers 2) en daaromheen – de buitenste cirkel – drie groepjes van drie (nummers 3).

Sta je in het midden (nummers 1), loop dan in vier tellen achteruit naar de plaats van de buitenste rij (nummers 3). Dus 1 gaat naar 3.

De tweede rij loopt naar het midden. Dus nummers 2 gaan naar 1.

En de buitenste rij loopt naar de tweede rij. Dus 3 gaat naar 2.

Dit herhaal je twee keer, totdat je weer op je eigen plaats staat en daar sta je vier tellen stil of maak je een beweging in vier tellen. In ons voorbeeldfilmpje zakken wij op onze hurken, gaan we weer staan en blijven deze drie wissels in hurk-en-stand herhalen.

Heb je dit onder de knie, ga dan steeds verder uitbreiden met nieuwe bewegingen: de cirkels kunnen gaan draaien, hoger en lager gaan. Als de basis – het van binnen naar buiten gaan van de cirkels – maar blijft.

KKW Binnenstebuiten cirkel from Kinderkunstweek on Vimeo.

 

3. Binnenstebuiten, sokken en vormen

Bij de derde opdracht heb je (liefst lange) sokken nodig. Start in een groepje van vier en doe één sok aan je rechterarm. Houd de binnenkant van de sok goed vast met je rechterhand en maak een kring. Je houdt geen handen vast maar je pakt met je linkerhand de bovenkant van de sok van de danser naast je vast. Wacht tot iedereen in je groepje de sokken op de goede manier vastheeft. Tel tot vier en loop weg van elkaar. Zo trek je de sok dus binnenstebuiten uit over de arm van degene naast je, maar wel goed vast blijven houden! De sokken zitten zo tussen jullie in en je hebt nu een grotere kring. Terwijl je de sokken goed vasthoudt, kun je allerlei figuren maken door naar elkaar toe te gaan, te draaien en hoogteverschil te maken.  Ook kun je door sluip- en kruipdoor een grote sokkenknoop maken. Maar onthoud goed de volgorde van de knopen, want je moet ook weer uit de knoop en natuurlijk moet dit zonder de sokken los te laten.

Dit kun je met een steeds grotere groep doen. Kijk maar naar het voorbeeldfilmpje.

KKW Binnenstebuiten sokken from Kinderkunstweek on Vimeo.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via deze website www.ellygeelhoedballet.org

Deze dansactiviteit kwam tot stand door dansdocente Elly Kooman-Geelhoed van Elly Geelhoed ballet uit Zierikzee.