Inspiratiebijeenkomsten

Stichting Kinderkunstweek en Cultuurkwadraat organiseren dit jaar weer in heel Zeeland vijf inspiratiebijeenkomsten ter voorbereiding op de Kinderkunstweek die 20 maart 2019 start. Met de inspiratiebijeenkomsten willen we je door middel van workshops op een praktische manier inspireren om met je leerlingen aan de slag te gaan tijdens de Kinderkunstweek. Je kunt zelf kiezen bij welke workshops je aansluit. We helpen je op weg met ideeën en voorbeelden van activiteiten, die je bij wijze van spreken de volgende dag in de klas kunt gebruiken.

Samenwerking Cultuurkwadraat en Kinderkunstweek

De samenwerking met Stichting Kinderkunstweek is erop gericht cultuureducatie te verbreden en te verdiepen door:

 • een groter bereik van scholen;
 • meer en betere inbedding in scholen;
 • meer focus op lokale partnerschappen met kunstenaars en cultuuraanbieders;
 • doorontwikkeling van digitale middelen.

Nog niet aangemeld voor de Kinderkunstweek?
Voor veel scholen in Zeeland is deelname gratis. Meer informatie hierover vind je hier.

Data, locaties en programma

Data en locaties

 • Dinsdag 5 februari: Fruitteeltmuseum – Annie MG Schmidtsingel 1 in Kapelle
 • Donderdag 14 februari: Maritiem MuZEEum – Nieuwendijk 11 in Vlissingen
 • Dinsdag19 februari: Industrieel Museum – Westkade 114 in Sas van Gent
 • Dinsdag 26 februari: Stadhuismuseum – Meelstraat 6 in Zierikzee

Programma

 • 17.00-17.45 uur: Broodjes, soep en saladebuffet
 • 17.45-18.00 uur: Korte inleiding door Cultuurkwadraat en Stichting Kinderkunstweek
 • 18.00-18.45 uur: Eerste workshopronde
 • 19.00-19.45 uur: Tweede workshopronde
 • Ca. 20.00 uur: Einde inspiratiebijeenkomst.

De inspiratiebijeenkomst in Zierikzee eindigt rond 20.30 uur.

Workshops

1. Boeken in beweging.
Marije Rozendaal van Bibliotheek Oosterschelde neemt je mee in de wereld van kinderboeken. Uiteraard richt ze zich daarbij op het thema van de Kinderkunstweek 2019 ‘Energieke kunst’. Hoe laat je leerlingen de beweging in boeken ontdekken, op welke manieren zit er beweging in boeken en hoe ga je hierover in gesprek met je groep? Gebaseerd op de methode van Aidan Chambers ga je aan de slag en oefen je technieken die je op school kunt toepassen.

2. Kunst kijken doe je zo.
Beeldend kunstenaar en kunstvakdocent Jessica van Dierendonck maakt je wegwijs op het gebied van beeldbeschouwen. Kijken naar kunst met leerlingen doet zij aan de hand van de EBL-methode (Enquiry Based Learning). Daarvoor gebruikt ze in deze workshop materialen van de Kinderkunstweek 2019 en geeft ze je handvatten om met je leerlingen aan de slag te gaan.

3. Energie voor je brein; brainstormen met je klas.
Behalve kunstenaar is Kris van der Werve creatief inspirator. Op praktische wijze ga je aan de slag met brainstormtechnieken. Uiteraard laat ze je daarbij ook ervaren hoe je dit in je klas kunt aanpakken en geeft ze daarvoor handige tips. Deze werkvorm is bedoeld om het creatieve proces bij kinderen op gang te brengen. Want niet alleen het resultaat is belangrijk. Pas je dit toe in je klas, dan komen de leerlingen vast en zeker in beweging voor de Kinderkunstweek 2019.

4. Handen uit de mouwen.
Kunst kijken, kunst luisteren, kunst ervaren én kunst maken. Dé ingrediënten voor de Kinderkunstweek. Laat je tijdens de creatieve workshops inspireren voor de Kinderkunstweek 2019 door een kunstenaar uit de regio van jouw school. Je gaat vooral zelf aan de slag met technieken en materialen die je ook op school kunt vinden en gebruiken. Zo heb je meteen wat ideeën voor creatieve lessen in je eigen groep. Tijdens de bijeenkomst in Kapelle ga je aan het werk met Marlou Pluymaekers, in Vlissingen en Sas van Gent zorgt Ramon de Nennie voor inspiratie en Willemien van Dijke zal in Zierikzee en Scherpenisse haar ervaringen met je delen.

5. Bezoek een museum met je klas
(Deze extra workshop is alleen te volgen tijdens de bijeenkomst in het Stadhuismuseum in Zierikzee. Deze inspiratiebijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de Radar Scholengroep.)

Waar kun je je beter laten inspireren voor een bezoek aan een museum met je klas dan in een museum zelf? Samen met educatief medewerker Erik ontdek je wat de meerwaarde van een museumbezoek voor jouw onderwijs kan zijn. Je ervaart de mogelijkheden die er zijn en vooral ook dat het helemaal niet gek is jouw wensen kenbaar te maken aan het museum, zodat het bezoek nog beter aansluit op waar je met je klas op dat moment mee bezig bent.

Aanmelden

We hopen je tijdens een van de inspiratiebijeenkomsten te ontmoeten. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 1 week voor aanvang van de bijeenkomst via de volgende link: aanmeldformulier inspiratiebijeenkomsten

Mocht je vragen hebben dan kan je contact opnemen door een e-mail te sturen naar info@cultuurkwadraat.nl